İbrahim Saraçoğlu elma sirkesi yapımını anlatıyor
İbrahim Saraçoğlu elma sirkesinin zayıflamadan tutun mide yanmasına kadar bir çok konuda faydalı olduğunu söylüyor. Elma sirkesi üzüm sirkesinden farklı bir yapıya sahip olup yorgunluğa, boğaz ağrısına ve varise iyi gelir. Ayrıca toksin attırıcı özelliğe sahiptir. Saçlara hacim ve parlaklık veren elma sirkesi diş lekelerini, cilt lekelerini ve güneş yanıklarını geçirir, cildi onarır.
Elma sirkesinin tercih edilen bir yönü de zayıflatmasıdır. Ahmet Maranki ve İbrahim Saraçoğlu gibi bilim insanları elma sirkesinin bu yönüne dikkat çekmektedirler. İbrahim Saraçoğlu elma sirkesinden maksimu etkiyi alabilmek için bunun doğal olarak hazırlanması gerektiğini söylüyor.
Elma sirkesi nasıl yapılır ?
Malzemeler: 9 adet kırmızı elma, 2 litre su, bir tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı bal, bir adet tülbent be bir tane de kavanoz.
Elmaların içi ve sapı çıkarıldıktan sonra dörde ayrılıp kavanoza koyulur.Üzerine tuz ve bal eklenir. Bal doğal fermantasyonu hızlandıracaktır. Üzerine su dökülür. Biraz karıştırılır ve kavanozun üzeri tülbent ile kapatılıp lastik ile bağlanır.
Kavanoz güneş almayan bir yere konup her gün çalkalanır. Kavanozun bu şekilde bir ay beklemesi gerekir. İlk haftadan sonra her gün çalkalamaya gerek yoktur. Sonraki haftalar haftada bir kere çalkalansa yeterlidir. Kavanozun etrafında küçük sinekler oluşması normaldir. Bir ay olunca elma sirkesi oluşur. Üzerindeki tabaka oluşursa onu atıp suyu elma sirkesi olarak kullanılır.
Alternatif sirke tarifi
Sirke gayet faydalı bir besin olup çeşitli şekillerle yapılabilmektedir. Alternatif sirke tarifi için 4 adet elmaya ve 6 adet nohuta ihtiyacımız var. Sirkenin daha kolay oluşması için bir tatlı kaşığı şeker ve yarım bardağı sirke kullanıyoruz.
Elmaların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra parçalanıp kavanoza koyulur.Üzerine az miktar tuz, nohut,şeker ve sirke konduktan sonra elmaların seviyesini geçecek kadar su konur. Kavanoz bez ile kapatılıp güneş görmeyen bir yerde 15 bekletilir. Süzülerek kullanılır.
verdiğiniz bilgilerden dolayı teşşekur ederim çok guzel bir paylaşım