Kabızlık için ne yapmalı
Yanlış beslenme alışkanlıkları, düzenli kullanılan ilaçlar veya başka nedenlerle kabızlık oluşabiliyor. Kronik kabızlığın nedenleri kişisine göre farklılık gösteriyor bu nedenle şöyle bir şey kabızlık demek zor.
Sürekli kabızlık sorunu yaşayan kişilerin yeme içme alışkanlıkları, ne sıklıkta tuvalete gittikleri, ne gibi şikayetleri olduklarını bir yere not edip doktora danışmaları kabızlık tedavisinin en kısa yoludur.
Kabız mıyım değil miyim, bu kişiye göre değişen bir algıdır. Kimisi bir gün dışkılayamazsa kabız olduğunu düşünür, kimisi ise dışkılama periyodu önemli değildir. Bazıları kabızlığa bağlı şikayetleri göz ardı ederek ciddi bir sorun yaşana dek doktora gitmezler.
Dışkılama periyodu kişiye özel olsa da bir kişi haftada iki kezden az dışkı yapıyorsa, tuvalette uzun süre ıkınıyor ve kakası da acı verecek derecede sert ise bu kişi kabız olmuş demektir.
Kadınlarda kabızlık farklı şikayetlere de yol açmaktadır. Bunlardan birisi dışkılamada karın ağrısı çekmek ve vajenden baskı uygulamakla tuvaletini yapabilmektir.
Siz de dışkı yaparken karın ağrısı çekiyorsanız, uzun süre tuvalette kalmanıza rağmen tamamen içinizi boşaltamadığınızı düşünüyorsanız kabızlık tedavisine başlamanız gerekmektedir.
Doktora gitmek istemeyip, evde kendi kendine kabızlığı geçirmek isteyenlere basit önerilerim var. Kabızlığın bir nedeni de hareketsiz yaşamdır. Çoğumuz farkında olmasak da vaktimizi atıl bir şekilde koltuğa uzanarak veya iş yerinde sandalyeden kalkmaksızın saatler geçirerek harcıyoruz. Biraz olsun hareket etmek sindirim sistemini rahatlatacaktır.
Bunun dışında lifli besinler ve sulu yemekler yemek ciddi derecede rahatlatıcı etki yapar. Çoğu kişi hangi besinler lifli hangileri değil pek bilemeyebilir, ben daha basit bir öneride bulunayım.
Eğer kronik kabızlık çekiyorsanız erik, kayısı, incir, armut gibi meyveleri her gün tüketeceksiniz. Yazın bol bunulan bu meyveleri kışın kurutulmuşlarını komposto veya çerez olarak tüketebilirsiniz. Bu kesin etkili olacaktır.
Eğer yediğiniz meyveler içinizi yumuşatmaya yeterli gelmediyse müshil formülleri aramak yerine kronik kabızlığın altında yatan sorunu aramanız daha faydalı olacaktır.