Mide gribi nasıl tedavi edilir ?
Mevsimsel değişikler veya mikroplu besinler nedeniyle zaman zaman mide gribi kapıyı çalabilir. Bu hastalık bağırsakları enfekte eden norovirüslerin oral yolla vücuda girmesi ile oluşur. İnsan vücudu dışında iken çoğalamayan virüs sindirim sistemine ulaştıktan sonra kuluçka dönemine girer ve 24-48 saat içinde enfeksiyona hazır hale gelir.
Mide gribinin tedavisi için vücudumuzun doğal olarak kullandığı bir yöntem vardır.
“İshal”
İshal kişi için rahatsız edici bir durum olsa dahi, bağırsak enfeksiyonuna yol açabilecek virüslerin sindirim sistemi üzerinden beslenmesini engellemek için vücudun kullandığı etkili bir silahtır. İshalin yanında kusma ve iştahsızlık da görülür.
Mide gribine bağlı oluşan ishal vücudu hızlı bir şekilde susuz bırakır. Bunun önüne geçmek için sıvı ağırlıklı gıdalar, örneğin kompostolar, çorbalar ve çeşitli bitki ve baharatlarla hazırlanan çaylar ve ayran içilir.
Bebeklerde görülen ishal için su tuz ve su ile hazırlanan karışım içirilir. Bu karışım bir yemek kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz ve bir litre su ile hazırlanır. Eczanede satılan ishal karışımları da temel olarak bu formüle göre hazırlanır.
Genel sağlık durumu iyi olan kişilerde mide gribi yaklaşık bir hafta gibi bir sürede kendiliğinden geçer. Ancak bebekler, yaşlılar ve kronik hastalar bu konuda risk gruplarını oluştururlar. Ateşin çok yükselmesi, bebeklerde bıngıldak çökmesi yaşanacak derecede susuzluk yaşanması veya şeker, kalp veya kalp hastalıkları bulunan kişilerin hastanede tedavi olmaları gerekebilir. Hastanede verilen serumun içinde vücut için gerekli besin ve sıvılar bulunmaktadır. Buna gerekirse antiviral ilaçlar da eklenerek tedavi yapılır.